Varis Hastalığı ile Yaşamak Zorunda Değilsiniz

Varis hastalığı toplumda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Özellikle kadınlar arasında oldukça yaygındır. 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda her 2 kadından 1 inde varis görülmektedir. (1) Bu yazımızda İDEA ANTALYA varis kliniğimize en sık sorulan; varis neden olur, varis belirtileri nelerdir, varis tedavi yöntemleri nelerdir, varis nasıl geçer ve ameliyatsız varis tedavi olanakları nelerdir gibi soruların hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapılacaktır.

Varis hastalığı nedir

Varis Neden Olur?

Vücudumuz kan dolaşımını sağlayan iki ana damar grubu bulunmaktadır. Bunlar atar damar ve toplardamarlardır. Atar damarlar temiz kanın vücuda dağıtılmasını sağlar. Toplardamarlar is kullanılmış kanın temizlenmek üzere kalbe taşınmasını sağlar. Toplardamarlar üzerinde bulunan valfler (kapakçıklar) bacaklardan kalbe taşınan kirli kanın geri kaçmasını engellemektedir.

Toplardamarlar üzerinde bulunan kapakçıkların görevini yerine getirememesi kirli kanın taşınırken geriye kaçmasına ve damarda birikmesine neden olmaktadır. Damarda biriken kirli kan damarın yapısının bozulmasına neden olur.

Yapısı bozulan damar genişler ve kıvrımlı bir hal alır. Zaman içerisinde bu yapısal bozulma cilt yüzeyinden de görülecek boyuta ulaşır. Oluşan bu damar genişlemesi sorununa ‘varis’ ismi verilmektedir.

Varis Nasıl Anlaşılır?

Varis hastaların kendi kendine anlayabileceği bir hastalıktır. Elbette varisin ilerleme düzeyinin anlaşılması, iç varis olup olmadığının tespit edilmesi için doktor muayenesi ve doppler çekimi gerekir. Ancak hastalar varis belirtilerini bilmesi halinde kendi kendine teşhis koyabilmektedir.

Varis hastalığı oluşum aşamasında bacaklarda kaşıntı şikayetine neden olmaktadır. Kirli kanın damarda beklemesi bacaklarda kaşıntı ve rahatsızlık hissine neden olmaktadır.

Varis hastalığının en sık görülen belirtilerinden birisi ise bacak ağrısı ve kramplardır. Özellikle gün sonunda yorgunlukla artan ağrılar varis hastalığı belirtisidir. Ağrıya ek olarak geceleri ortaya çıkan kramplarda varis hastalığını düşündürmektedir. Varise bağlı olarak ortaya çıkan kramplar şiddetlidir. Çoğu zaman geceleri ortaya çıkar ve kişiyi uykusundan uyandıracak düzeydedir.

Varislerin ilerlemesi ile birlikte kıvrımlı bir hal alan damarlar cilt yüzeyinden kabarık bir halde görünür olurlar. Varisi bir diğer belirtisi de morumsu, kabarık ve kıvrımlı damarların cilt yüzeyinden belirgin bir hal alması, ciltte renk değişimleri olmasıdır.

Bunlara ek olarak bacaklarda örümcek ağı görünümlü kılcal damar çatlaması denilen sorunun oluşmasıdır.

Varis yavaş ilerleyen bir hastalıktır. İlk etapta ağrı, rahatsızlık hissi, kramp gibi belirtiler çok şiddetli değildir. Ancak varislerin ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan belirtilerin şiddeti de artmaktadır. İleri düzeyde varislerde şiddetli bacak ağrıları görülmektedir.

Tedavi edilmeyen ilerlemiş varisler ise zaman içerisinde bacak ülseri adı verilen varis yaralarına neden olmaktadır. Genellikle bilek çevresinde oluşan bu yaralarda damarlarda biriken kirli kan yüzünden o bölgeye temiz kan gidemez. Bu durum da dokuların iyileşememesine ve yaranın ilerlemesine neden olmaktadır.

Varis yaraları oldukça zor geçen yaralardır. Tedavisi ve bakımı da oldukça zordur. Bu nedenle varisler bu evrelere kadar ilerlemeden mutlaka tedavi edilmesi önerilmektedir.

VARİS-NEDEN-OLUR

Varis Teşhisi Nasıl Konulur?

Yukarıda belirtilen şikâyetlerin bir ya da birkaçının ortaya çıkması varis hastalığını düşündürür. Varislerin ayırt edici tanısı cilt yüzeyinden çıkıntı yapmış koyu renkli damarlardır.

Varis hastalığında görsel muayene ile teşhis koyulmaktadır. Ancak varislerin durumunun ne anlaşılması ve tedavi planlanabilmesi için doppler yani damar ultrasonu ile sorunlu bölgelerin incelenmesi gerekir.

Görsel muayene ve doppler çekimi varis teşhisi koyulması için yeterlidir.

İdea Antalya kliniğinde varis muayenesi ve doppler çekimi ücretsizdir. Ücretsiz muayene randevusu oluşturarak doktorumuzdan bilgi alabilir, doppler çektirerek varislerinizin ilerleme durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Varis Nasıl Geçer? Varis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Varis toplardamarlarda ortaya çıkan fizyolojik yani yapısal bir bozulmadır. Bu nedenle tedavi edilmeden, kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Yalnızca bacaklarda oluşan ağrı geçici olarak hafifletilebilir. Ancak koruyucu önlemler sayesinde varislerin ilerlemesi ve yeni varislerin oluşması engellenebilir.

Varis hastalığı ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Hangi tedavi yöntemi veya yöntemleri varislerin türüne ve ilerleme derecesine göre doktor muayenesi ile belirlenmektedir.

İDEA Klinik Antalya ve tüm İDEA şubelerinde varis tedavisinde ameliyatsız yöntemler tercih edilmektedir. Ameliyat yönteminde hasta konforunun düşük olması, hastane yatışına ihtiyaç duyulması, tedavi sonrasında iz kalması ve iyileşme sürecinin uzun olması gibi faktörler yüzünden ameliyat yöntemi tercih edilmemektedir.

Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Varis tedavi yöntemleri;

  • Lazer
  • Radyo Frekans
  • Köpük / Skleroterapi
  • Mikro cerrahi (Mikro Flebektomi)
  • Yapıştırma

Lazerle Ameliyatsız Varis Tedavisi

Lazerle varis tedavisi iki farklı şekilde uygulanır. Bunlar; Endovenöz Lazer Ablasyonu (damar içine girilerek yapılan tedavi) ve cilt yüzeyinden uygulanan lazer tedavisidir.

Endovenöz Lazer Ablasyonu 

Bu yöntem orta ve büyük boy varislerin tedavisinde kullanılmaktadır. Endovenöz Lazer Ablasyonu  ilk ameliyatsız varis tedavi yöntemi olarak anılmaktadır. Bu yöntemde sorunlu damarın başlangıç kısmında iğne deliği kadar bir alandan lazer ile girilerek sorunlu damar lazer ışını ile taranır. Bu işlem varisli damarın başından sonuna kadar olacak şekilde yapılır.(Ultrason eşliğinde) Bu sayede kirli kanın biriktiği, sorun yaratan damar kapatılmış olur. Varisli damarların kapatılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Bilakis sorunlu damara müdahale edilmemesi uzun vadede sağlık açısından risklere neden olmaktadır.

Varis ameliyatında sorunlu damar cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılırdı. Lazer yönteminde ise lazer ışını sayesinde kapatılır. Zaman içerisinde kullanılmayan damar vücut tarafından absorbe edilerek emilir. Böylece varis ve varis bağlı tüm şikayetler ortadan kaldırılmış olur. Hem de ameliyat yönteminde olduğu gibi dikiş izi ve uzun bir iyileşme dönemine gerek kalmadan.

Lazerle varis tedavisi 30-60 dakika içerisinde uygulanır. Tedavi sonrasında hasta 1-2 saat kadar dinlendikten sonra gündelik hayatına dönebilir. Tedavi sonrasında özel bir bakım gerekmez. Doktorun tercihine göre bandaj sarılır ve varis çorabı reçete edilir.

Cilt Üzerinden Lazer Uygulaması

Lazerle varis tedavisi denince ilk akla gelen cilt üzerinden yapılan uygulamadır. Cilt üzerinden yapılan uygulamada yalnızca kılcal damarlar tedavi edilebilmektedir. Büyük ve kalın varisler cilt üzerinden tedavi edilemez. Bu tür varislerin tedavisi için mutlaka varisli damara müdahale gerekmektedir.

Kılcal varis tedavisinde kullanılan lazer türü Exotherme Vasküler Lazer dir. Bu lazer sayesinde kılcal damarlar sanki silgi ile silermiş gibi tedavi edilebilir. Cihazın damarları yakınlaştırarak görme özelliği sayesinde en küçük ve ince kılcallar bile estetik bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=juJK6omI58U

Radyo Frekansla Ameliyatsız Varis Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine çeviren bir cihazdır. Radyo frekans cihazı yüksek ısısı sayesinde birçok sağlık ve estetik uygulamasında tercih edilmektedir. Varis tedavisi de radyo frekans tedavisinin uygulandığı hastalıklardan birisidir.

Uygulama mantığı lazer ile aynıdır. Cilt üzerinden ve damar içinden uygulanmaktadır. Damar içinden uygulanan yöntem Endovenöz Radyofrekans Ablasyonu (EVRFA) olarak isimlendirilir.

Endovenöz Radyofrekans Ablasyonu (EVRFA)

Tıpkı lazerle varis tedavisinde olduğu gibi ultrason eşliğinde damarın içine girilir. Sonrasında yüksek ısı sayesinde genişlemiş damar baştan sona kadar kapatılır. Böylece varis ve varis bağlı şikayetler tedavi edilmiş olur.

Cilt Üzerinden RF Uygulaması

Cilt üzerinden uygulama yalnızca kılcal damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Örümcek ağı görüntüsüne neden olan kılcal damarlar radyo frekans yöntemi ile kalıcı olarak, acısız, ağrısız bir şekilde dakikalar içerisinde tedavi edilebilmektedir.

İlaçla Ameliyatsız Varis Tedavisi

Varis tedavisinde en sık kullanılan yöntem ilaçla varis tedavisidir. İlaçla varis tedavisi iki farklı şekilde uygulanır. Bunlar köpük yöntemi ve skleroterapi yöntemidir. Orta boy ve küçük boy varislerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Skleroterapi İle Varis Tedavisi

Antalya varis tedavisinde en çok kullanılan yöntem skleroterapi yöntemidir. Skleroterapi oldukça kolay, konforlu ve estetik bir tedavidir. Sklero terapi ile varis tedavisinde kullanılan ilaç likid formda yani sıvı olarak kullanılır. (2)

Lazer ve radyo frekans yardımında damar ısı enerjisi ile kapatılarak tedavi sağlanır. İlaç tedavisinde de mantık aynıdır. Ancak aynı etki ısı ile değil ilaç ile sağlanır. Yapısı bozulmuş ve işlevini kaybetmiş damara ilaç enjeksiyonu yapılır. Böylece sorunlu damar kapatılır. Varis ve varis bağlı şikayetler tedavi edilmiş olur. Kapatılan damar vücut tarafından emilir. Böyle tedavi tamamlanır.

Tedavi aşı olmak ya da iğne yaptırmak kadar kolaydır. Ön hazırlık gerekmez. Doppler ile sorunlu damarlar tespit edilir. Ve sorunlu damarlara ilaç enjekte edilir. Enjeksiyon sonrasında bandaj yapılır. Böylece tedavi tamamlanır.

Tedavi son derece kolay ve acısızdır. Lokal uyuşturma yapılmasına bile gerek kalmadan uygulanır. Tedavi sonrasında ise hasta birkaç dakika dinlenerek gündelik hayatına dönebilir. Pansuman ya da herhangi bir özel bakım gerekmez. Bazı hastalarda doktorun önerisine göre varis çorabı kullanılır.

Köpük Yöntemi ile Ameliyatsız Varis Tedavisi

Büyük ve kalın damarların tedavisinde ilacın damarın her noktasına etki edebilmesi ile hava ile tepkimeye sokularak kullanılması gerekir. Bu nedenle tedavi köpük tedavisi olarak anılmaktadır. Uygulama ve uygulama sonrası skleroterapi ile aynıdır.

Aradaki fark yalnızca skleroterapinin küçük ve orta boy damarlara uygulanması, köpük tedavisinin büyük ve kalın damarlara uygulanmasıdır.

skleroterapi tedavisi

İlaçla Varis Tedavisinin Avantajları

Köpük ve skleroterapi yöntemi oldukça avantajlı tedavi yöntemleridir.

Ön hazırlık gerekmeden uygulanır.

Acısız, ağrısız bir uygulamadır.

Hastane yatışı gerekmez. Hasta aynı gün sosyal hayatına dönebilir.

Kesi ve dikiş yoktur. Bu sayede iz kalmaz.

Hasta konforu yüksektir.

10-15 dakika kadar kısa bir sürede uygulanır.

Tedavi sonrasında özel bakım gerekmez.

Ameliyat korkusu olanlar için uygundur. Klinik ortamında yapılabilir.

Tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Her boyutta varise uygulanabilir.

Tedavi sonrasında iz kalmaz. Estetik bir tedavidir.

Yapıştırma İle Varis Tedavisi

Yapıştırma ile varis tedavisi zamk tedavisi olarak da anılır. Uygulama mantığı olarak ilaçla varis ve damar içi lazer yöntemi ile benzerdir.

Ultrason eşliğinde iğne ucu kadar bir delikten sorunlu damar içerisinde kateter gönderilir. Daha sonra bu katater yardımı ile sorunlu damara boydan boya doku yapıştırıcısı uygulanır. Bu sayede yapısı bozulmuş ve işlevini kaybederek genişlemiş damar tedavi edilmiş olur. Tedavi edilen damarda kirli kan birikmez. Böyle varis, varisin neden olduğu şikayetler ve varisin neden olduğu rahatsız edici görüntü tedavi edilmiş olur.

Acısız, ağrısız bir tedavidir. Tedavi sonrasında ilaç kullanımı gerekmez. Doktorun önerisine bağlı olarak varis çorabı kullanımı gerekli olabilir. Tedavi sonrasında hasta aynı gün işine ve sosyal hayatına dönebilir.

Mikroflebektomi İle Varis Tedavisi (Mikro Cerrahi İle Varis Tedavisi)

Kalın ve büyük damarların tedavisinde ilaç enjeksiyonu yöntemi kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda uzun seanslar gerekebilir. Bu tür durumlarda tedavi sürecini kısaltmak için mikro flebektomi tekniğine başvurulur. Kalın varislerin tedavisinde oldukça etkili ve hızlı sonuç alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Diğer ameliyatsız yöntemlerle kombine olarak uygulanabilir.

Mikroflebektomi tekniğinde sorunlu damarın başlangıç noktası ultrason ile tespit edilir. Sonrasında başlangıç noktasından cilde çok küçük bir delik açılır. (Bu esnada hastanın hiç acı duymaması için lokal uyuşturma yapılır. Bu sayede işlem acısız, ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.) Açılan bu delikten katater adı verilen ince bir tel gönderilir. Bu tel yardımı ile sorunlu damar çekilerek vücuttan çıkarılır.

Tedavi sonrasında dikiş atılmasına gerek kalmaz. Bandaj yapılarak tedavi tamamlanır. Hasta kısa bir süre dinledikten sonra gündelik hayatına dönebilir. Kalın ve büyük varislerin tedavisi için oldukça avantajlı bir yöntemdir.

En İyi Varis Tedavisi Hangisidir?

En iyi varis tedavisi kişinin varislerine en uygun olan tedavidir. Standart olarak en iyi tedavi şudur doğru bir mantık değildir. Antalya Varis Merkezimizde varis tedavisi kişiye özel olarak planlanır. Tedavi planlaması için ilk önce hastanın varisleri doppler ile muayene edilir. Sonrasında hangi yöntem veya yöntemlerin kullanılacağına doktor tarafından karar verilir.

REFERANSLAR

  1. AlBader, B., Sallam, A., Moukaddem, A., Alanazi, K., Almohammed, S., Aldabas, H., & Algmaizi, S. (2020). Prevalence of Varicose Veins Among Nurses at Different Departments in a Single Tertiary Care Center in Riyadh. Cureus12(12).
  2. Campbell, B. (2006). Varicose veins and their management. Bmj333(7562), 287-292.
  3. Tisi, P. V., Beverley, C., & Rees, A. (2006). Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database of Systematic Reviews, (4).
  4. de Ávila Oliveira, R., Riera, R., Vasconcelos, V., & Baptista-Silva, J. C. (2021). Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database of Systematic Reviews, (12).