Hemanjiom Tedavisi Mümkün Damar Hastalığıdır

Hemanjiom yeni doğan bebeklerde görülen ve damar beni anlamına gelen bir cilt lezyonudur. Bu lezyonlar görünüş olarak kırmızı bir et benine benzer ancak yapısal olarak et benlerinden farklıdır. Bu yazımızda hemanjiom nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir gibi soruların cevapları İDEA Antalya şubemizde görev yapan Op. Dr. Adil Altınsoy tarafından detaylı olarak ele alınacaktır. Hemanjiom hakkında sorularınız varsa yazımızın kalan kısmına göz atmanızı öneririz.

*Hemanjiom iç organlarda da görülebilmektedir. Özellikle karaciğerde hemanjiom sıklıkla görülebilir. Ancak bu yazımızda yalnızca cilt yüzeyinde görülen hemanjiomlar ele alınacaktır.

Damar Beni

Hemanjiom (Damar Beni) Nedir? Neden Olur?

Hemanjiomlar bebeklik çağında en sık karşılaşılan iyi huylu cilt tümörleridir. [1] Hemanjiomlar, damarların belli bir noktada birleşmesi yani tabiri caizse bir yumak haline gelerek cilt yüzeyinden belirgin bir hal almasına bağlı olarak oluşmaktadır. Damarların neden bu şekilde belli bir alanda bir araya geldiği ne olarak bilinmemektedir.

Ancak bazı risk faktörleri hemanjiom oluşma riskini arttırmaktadır. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve kız bebeklerde hemanjiom görülme riskleri çok daha fazladır. Ayrıca çoğul doğum bebeklerinde de hemanjiom görülme riski artmaktadır. Doğum ağırlığındaki her 500 gr lık düşüş hemanjiom görülme riskini %40 oranında artırmaktadır.

Bebeklerde görülen hemanjiomların %80i baş ve boyun bölgelerinde görülmektedir. [2] Bebeklerde görülen hemanjiomlar genellikle sınırları net olarak belli olmayan, kırmızımsı renkte, ciltten kabarık veya yüzeysel olan lezyonlardır. Dışarıdan bakıldığında et benleri ile oldukça benzerdir.

Hemanjiom Teşhisi Nasıl Yapılır?

Cilt yüzeyinde oluşan damar benlerinin teşhisi için doktorun yapacağı fiziksel muayene yeterlidir. Ek olarak herhangi bir test yapılması gerekmez.

Hemanjiom İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hemanjiom damarlara bağlı olarak ortaya çıkan bir sorundur. Bu nedenle hemanjiom teşhis ve tedavisi için kalp ve damar cerrahisi uzmanına gidilmelidir.

Hemanjiom Risk Faktörleri Nelerdir?

Damar benleri iyi huylu tümörledir. Kanserleşme gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak lezyonun bulunduğu konuma ve büyüme hızına bağlı olarak bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

Göz çevresinde bulunan hemanjiomlar büyüme eğiliminde ve göz yakın bir konumda ise görme sorunlarına neden olabilir. Aynı şekilde ağız ve çevresinde bulunan damar benleri yeme ve konuşma bozukluğuna neden olabilir. Bazı hemanjiomlar ise konumuna bağlı olarak ses kısıklığa neden olabilmektedir.

Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemanjiom hastalığında tedavi kadar hastalığın takip süreci de önemlidir. Hemanjiomların büyük çoğunluğu bebeklik çağından itibaren küçülerek kendiliğinden geçmektedir.

Hemanjiomlarda müdahele olup olmayacağına lezyonun büyüme eğiliminde olup olmadığı gözlemlenerek karar verilmektedir.

Örneğim doğumda olan bir hemanjiom 1 yaşına kadar yani 12 ay boyunca herhangi bir büyüme göstermezse bu lezyona 8-9 yaşına kadar müdahale edilmez. Kendi kendine küçülerek geçmesi beklenir. Eğer 10 yaş civarına kadar geçmezse ondan sonra estetik amaçlı müdahale edilebilir.

Yapılan araştırmalara göre hemanjiomların yaklaşık olarak %10-15i 8-9 yaşına kadar gerileyerek kendiliğinden geçmektedir. Lezyonların küçülerek tamamen yok olması 5-6 yıl kadar bir zaman alabilmektedir. Bu süreç müdahale edilmeden takip edilmesi yeterlidir.

Hemanjiom Tedavi Yöntemleri

Hemanjiom hastalığından ameliyat ve ameliyatsız tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ameliyat tedavisinde tedavi sonrasında kayda değer bir iz kalır. Bu nedenle ameliyat tedavisi genel olarak tercih edilmemektedir.

Ameliyatsız Hemanjiom Tedavileri

İDEA Antalya şubemizde hemanjiom tedavisinde tedavi sonrasında estetik kaygı yaşanmaması için ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Antalya hemanjiom tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemler şunlardır; lazerle, radyo frekans ve skleroterapidir.

Lazerle Hemanjiom Tedavisi

Lazer yöntemi yalnızca yüzeysel olan lezyonların tedavisinde etkilidir. Ciltten kabarık lezyonların tedavisinde lazer cihazının etkisi yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle et beni gibi olan lezyonlarda lazer tedavisi tercih edilmez.

Radyo Frekansla Hemanjiom Tedavisi

Çok büyük olmayan damar benleri tıpkı et benleri gibi radyo frekans yöntemi ile tedavi edilebilir. Radyo frekans cihazı yüksek ısı enerjisine sahip bir cihazdır. Bu özelliği sayesinde iyi huylu hemanjiom tümörünü ısı enerjisi sayesinde ciltten uzaklaştırır. Böyle tedavi estetik bir şekilde tamamlanır.

Olduk pratik ve yan etkisiz bir tedavidir. Radyo frekans yöntemi sayesinde hemanjiomlar hiç bir ilaca gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Skleroterapi ile Hemanjiom Tedavisi

Skleroterapi varis tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Varis etdavisinde genişlemiş ve yapısı bozulmuş damar enjeksiyon yöntemi ile tedavi edilir. Hemanjiomlarda damarların bir araya toplanmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu nedenle tıpkı varis hastalığında sorunlu damarların tedavi edildiği gibi hemanjiom hastalığında da skleroterapi enjeksiyonu ile lezyon tedavi edilmektedir.

Lezyonun büyüklüğüne ve derinliğine göre tedavi bir veya birden fazla seansta tamamlanabilir. Ameliyatsız bir yöntem olması sayesinde avantajlıdır. Pratik bir şekilde, klinik ortamında uygulanabilir.

İDEA Antalya kliniğimizde hemanjiom muayenesi ücretsizdir. Ücretsiz ön görüşme yapmak, tedaviler hakkında detaylı bilgi almak ve tedavi sürecinizi hemanjiom tedavisi alanında uzman Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanımız ile birlikte planlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

REFERANSLAR

[1] Chamli, A., Aggarwal, P., Jamil, R. T., & Litaiem, N. (2021). Hemangioma. StatPearls [Internet].

[2] Kowalska, M., Dębek, W., & Matuszczak, E. (2021). Infantile hemangiomas: an update on pathogenesis and treatment. Journal of clinical medicine10(20), 4631.